sunset2.jpgsunset2_.jpgsunset3.jpgsunset4.jpg

1. Közfoglalkoztatás Sóshartyánban
A település a legnagyobb foglalkoztató. A Bérpótló juttatásban részesülők számára szeretné lehetővé tenni az önkormányzat, hogy mindenkinek meglegyen a 30 napos foglalkoztatás, így a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Kormányhivatal Munkaügyi Központ Salgótarjáni Kirendeltség és Szolgáltató Központjához pályázott rövid távú foglalkoztatásra, hogy 4 órában, kéthavi foglalkoztatásban tudja alkalmazni a segélyezetteket.
A jelenlegi törvények szerint, csak az kaphatja jövőre a BPJ-t, aki ebben az évben legalább 30 napos foglalkoztatással rendelkezik. Az év elején benyújtott pályázatunkat a munkaügyi központ támogatta, így minden BPJ-s, ha a nyílt munkaerőpiacon nem tudja megszerezni a 30 napos foglalkoztatást, akkor lehetőséget tudunk biztosítani az önkormányzatnál. Köszönhető a munkaügyi központ támogatásának, amely éves viszonylatban több mint 6 millió forint. Ehhez kell az önkormányzatnak 5 % önerőt hozzárendelni. Közterületek, parkok, árkok tisztítását végzik az alkalmazottak, illetve a nyári intézményi nagytakarításokban vesznek részt. Kéthavonta 20 főt veszünk fel, számoltatunk le.
Sikeres volt az önkormányzat azon pályázata is, mely a szakmunkások számára a hosszú távú, értékteremtő munkavégzést tud biztosítani, 3-9 hónapon keresztül. Ehhez csatlakozik a sikeres országos pályázatunk is. Így a hosszú távú, 8 órás foglalkoztatásban mintegy 20 főt tudunk foglalkoztatni. Intézmények tisztasági festése, közterületi eszközök festése, új kerítések elkészítése van folyamatban. Az önkormányzat tulajdonában lévő szolgálati lakás, valamint a romos állapotban nem rég vásárolt parasztház teljes felújítását végzik el a szakiparosok. A beépítésre, kerülő anyagokra is pályázhattunk a támogatás 20 %-ig, mely nagy segítséget jelent. Sajnos ehhez a foglalkoztatáshoz is kell 10 és 25 % önerő, de a megteremtett érték az önkormányzat vagyonának növekedését eredményezi.
Rehabilitációs járadékban lévő lakókat is foglalkoztatunk, akik könnyebb fizikai munkájukkal járulnak hozzá a községben végzendő feladatokhoz.
Csatlakoztunk a kistérség által szervezett parlagfű mentesítési akcióhoz. 2 fő, két hónapon 6 órás foglalkoztatásban végzik ezt a fontos feladatot.
Az önkormányzat adminisztrációs tevékenységét nagymértékben megnövelte mind a jelenléti ívek vezetése, felvétel, leszámolás, biztosítotti bejelentés, havi 8 szerv felé történő elszámolások elkészítése. A sikeres OFA pályázatnak köszönhetően 2 főre 100 %-os támogatást kaptunk szeptember 1-ig. Reméljük továbbra is lehet pályázni, hiszen az önkormányzatnak nem ez a feladat a kötelező feladata. Ez a munka a 4 fős apparátusnak a napi önkormányzati feladatok mellett elképzelhetetlen.
Bízunk abban, hogy közterületeink, parkjaink tisztán tartásához, gyommentesítéséhez, e foglalkoztatással hozzájárulunk. Igaz az ingatlanok előtti árkot, járdát a lakóknak kellene rendben tartani. Pár évtizede minden héten a lakók még a ház előtt is söpörtük az utat. Sajnos már kezdünk leszokni a kötelezettségünkről.
Reméljük, hogy az előző évekhez hasonlóan szakmunkásaink, ahogyan elkészítették a két vendégházat, melyben az első vendégeket ez év nyarán tudtuk fogadni, ugyanígy új köntösbe öltöztetik a fent említett két ingatlant.

soshartyan.hu